Pápežov komorník ostane vo väzbe, vyšetrovanie sa skončí čoskoro

12.07.2012 Celý región

Vatikán 12. júla (TASR) - Komorník pápeža Benedikta XVI. Paolo Gabriele, ktorého zadržali 23. mája pre obvinenia z poskytnutia dôverných vatikánskych dokumentov médiám, ostane vo väzbe ešte najmenej niekoľko týždňov, oznámil dnes Vatikán.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi novinárom povedal, že vatikánsky prokurátor by mal v priebehu niekoľkých týždňov ukončiť oficiálne vyšetrovanie prípadu a rozhodnúť, či komorníka zbavia obvinení alebo postavia pred súd.

Gabrieleho držia v "bezpečnej miestnosti", pretože Vatikán nemá väznicu. Jeho právnici požiadali, aby ho premiestnili do domácej väzby. Na základe vatikánskej legislatívy ho môžu zadržiavať 50 dní pred procesom, väzbu však môžu v niektorých prípadoch predĺžiť na maximálne sto dní.

Podľa Lombardiho však skutočnosť, že Gabrieleho neprepustili po prvých 50 dňoch automaticky neznamená, že ostane vo väzbe ďalších 50 dní. Vatikánsky sudca bude pokračovať vo vypočúvaní Gabrieleho "ďalších asi desať dní" a neskôr dospeje k záveru. Prípadný proces by sa nekonal skôr ako v septembri, dodal hovorca.

Komisia troch kardinálov, ktorí vedú separátne vyšetrovanie, by mala odovzdať správu priamo pápežovi už v najbližších dňoch.

Gabrieleho (46), ktorý má dvojaké vatikánske a talianske občianstvo, zatkli v rámci vatikánskeho vyšetrovania škandálu známeho ako "Vatileaks" - úniku citlivých pápežských dokumentov, ktoré získali talianske médiá. Mnoho týchto dokumentov našli v jeho byte vo Vatikáne.

Mnohí vatikánski pozorovatelia sa domnievajú, že komorník, ktorý pápežovi podával jedlá, pomáhal mu pri obliekaní a jazdil na prednom sedadle papamobilu, nemohol konať sám, ale mohol byť len figúrkou v oveľa širšom mocenskom boji kardinálov.

Uniknuté dokumenty tvrdia o korupcii v obchodných transakciách Vatikánu s talianskymi firmami, rivalite medzi kardinálmi i polemikách okolo manažmentu vatikánskej banky.

Gabriele je zatiaľ oficiálne obvinený z krádeže, za ktorú mu môžu udeliť trest do šiestich rokov väzenia. Pred skončením vyšetrovania voči nemu však môžu vzniesť aj ďalšie obvinenia ako vyzradenie štátnych tajomstiev.

Zdroj: Reuters
 

Vyberte región